Verzekering

mijnplein heeft voor alle leerlingen een collectieve ongevallenverzekering afgesloten. Deze verzekering biedt dekking voor de gevolgen van ongevallen in en om de school of tijdens andere activiteiten in schoolverband zoals schoolreis, sportdag, excursie of schoolkamp. De dekking is niet alleen van toepassing op leerlingen, maar geldt voor iedereen die betrokken is bij het onderwijs zoals vrijwilligers, gastsprekers, stagiaires, etc. Schade als gevolg van agressie en geweld en schade aan materiële zaken zoals brillen, beugels, kleding en fietsen zijn niet meeverzekerd. Geneeskundige en tandheelkundige kosten worden bovendien tot maximum bedragen vergoed wanneer de eigen ziektekostenverzekering van de gedupeerde de kosten niet of niet volledig voor haar rekening neemt. Het beschikbaar stellen van een auto bij schoolactiviteiten geschiedt op eigen risico. 

Voor leerlingen is er ook een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten, maar hier is sprake van een secundaire dekking. Dit wil zeggen dat wanneer een leerling schade veroorzaakt tijdens schooltijd (bijvoorbeeld een bal door de ruit van de buurman), deze schade in eerste instantie geclaimd moet worden op de particuliere aansprakelijkheidsverzekering van de ouders/verzorgers. Indien een aansprakelijke ouder kan aantonen geen verzekering te hebben en de schade niet zelf kan voldoen, kan de schade alsnog verhaald worden op de aansprakelijkheidsverzekering van de school.

Een schademelding dient zo spoedig mogelijk (uiterlijk binnen 48 uur) na het voorval bij de verzekeraar te worden aangemeld via een daarvoor bestemd schadeformulier. Dit formulier kun je via de schooldirecteur opvragen. De verzekeraar zal daarna voor afhandeling van de schadeclaim zorgdragen.

Veel ouders zijn op een of andere manier bij de school betrokken via de oudervereniging, medezeggenschapsraad of een andere commissie of activiteit. Het is goed om te weten dat er via de gemeente een aanvullende verzekering in de vorm van een vrijwilligersverzekering voor hen is afgesloten. Deze biedt dekking voor ongevallen, aansprakelijkheid (van zowel vrijwilliger als organisatie), schade aan persoonlijke eigendommen (door vernietiging, diefstal en verlies, maar voor brillen en mobiele telefoons geldt een aparte regeling), bestuurdersaansprakelijkheid, rechtsbijstand en verkeersaansprakelijkheid. Ook deze verzekering biedt een secundaire dekking, dat wil zeggen dat bij een claim eerst de eigen verzekering aangesproken moet worden, vervolgens de verzekering van de school en als dat allemaal niet succesvol is, kan er via de gemeente een beroep gedaan worden op deze vrijwilligersverzekering.